söndag 4 november 2012

Paris - Mat, trender och SIAL 2012


SIAL – The Global Food Marketplace
Mellan den 21-23 oktober besökte jag mässan SIAL i Paris – en av världens största matmässor. Här kikade vi på inspirerande nya produkter och nya trender inklusive produktinnovation. Vi hann även med några väl utvalda restaurangbesök (Tack för alla tips!) samt en sväng runt på diverse konditorier och affärer. Här följer en liten summering av dels vår trendspaning samt även lite Parisiska tips kring restauranger mm

 
Trender: (SIAL XTC trend and SIAL Emerging trends)

§  Pleasure but also small pleasures – Äta allt men i mindre omfattning (Happiness diet)

§  Cheap and smart – Konsumenten vill uppfattas som kvalitetsmedveten men samtidigt väldigt prismedveten – dock ej lågprisfokus

§  Living Food – Aktiva ingredienser t ex bakteriell fermentering

§  Food Building – Konsumenten skapar mat och smaker på egen hand efter naturens egna tillvägagångssätt – t ex wikicells

§  Virtuous simplicity – Rena produkter, enkel och tydlig design, fåtal ingredienser och utan tillsatser

§  Respect for Nature – Steget efter ekologiska livsmedel, jämförbart med ”Slow food” rörelsen i USA.

§  Total Trust – Bevis ”claims” såsom t ex enbart naturliga ingredienser, inget tillsatt socker, inga transfetter etc hjälper konsumenten att skapa trovärdighet och lojalitet gentemot produkter och livsmedelsföretag.

§  Moving Target – Målgrupperna förändras allt mer i och med att vi dels lever längre samtidigt som den yngre generationen ställer högre krav på de produkter som riktar sig direkt mot dem. Livsmedelsproducenter måste ta detta i beaktning vid utformnde av förpackningar, kommunikation och innehåll.

§  Country Urbanites – skillnaderna mellan landsbygd och städer gällande krav på mat (kvalité, färskhet, smak, on-the-go) har minskat. Detta innebär t ex en stor utmaning för framtida stadsarkitekter som måste se till att konsumentens krav på odlingsbara ytor även inne i städerna görs möjliga.

§  Food with a conscience – minskat avfall, lokal produktion och att minimera transportlängden för livsmedelsprodukter har länge varit på agendan men är inget som kommer att minska framöver.

§  Human and local – ”Jag vet var min mat kommer ifrån” och ”Jag hjälper att stötta mina regionala producenter”.

§  My Food – En ökning av kosher, Halal, Asiatiska livsmedel öppnar upp för helt nya recept där lokala smaker blandas med helt nya recept.

Produktspaningar

·         Generellt är allt mycket smått. Små kakor, litet bröd (minilimpor), små desserter vilket går hand i hand med trenden ”Pleasure but small pleasure”

·         Enkel och ren design – gärna i ngn ljus färg men få men enkla budskap

·         Makroner och cup cakes fortfarande stort men även mini tarletter sågs på flertalet ställen.

·         Ingrediensren färdigmat – ”I cook” fast med lite hjälp från experterna


Restauranger i Paris – ett urval

Hotel Costes  – Vansinnigt snyggt hotell och restaurang med snygg snygga människor nära Place de la Madeleine. God mat, härlig atmosfär. Servitriserna är med all säkerhet fotomodeller i början av karriären : ). Klassiska franska rätter på menyn.

Chez Janou  – Så franskt så klassikt i Marmais. Dagens special på svarta griffeltavor. Gott, vällagat och prisvärt. Har över 80 olika pastis på menyen. Beställ den fantastiska chokladmoussen och du kommer att få dig ett gott skratt och en mycket mätt och nöjd mage!

Brasserie Lipp – Historiskt traditionellt brasserie där historiens vingslag känns i väggarna

Brasserie Bonfinger – Även detta är ett välkänt, historiskt brasseri nära Operan och Bastilljen.

Le Derriere – (Har inte varit själv men ska vara mycket bra och intressant!)

La Societe – Galet snygg ställe. Har inte ätit här själv men skall enligt tips vara mycket bra!

Restaurang Ralph Lauren – Snyggt, dyrt, amerikanskt och klassiska amerikanska rätter på menyn.
 
Konditori och Cafée
 Patiserrie Des Reves - i särklass ett av världens coolaste konditorier. Snyggt, rent och grymt coolt!
Pain de Quotidien - konditorikedja men fokus på rustikt, äkta och naturliga smaker

Au revoir för den här gången!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar