torsdag 25 oktober 2012

New York....the city that never sleeps

Fem dagar i oktober besökte jag, min man, och två kompisar den fantastiska staden New York. Vårt mission för redan var primärt MAT och att äta oss igenom staden på de krogar som är i ropet just för tillfället, besöka mataffärer samt så klart shoppa en del. Innan resan fick jag tips från såväl Sveriges gastronomiske professor Gert Klötzke som Trendspanaren nummer 1 inom mat, Lennart Wallander från Food & Friends Här följer en liten reseberättelse....

Torsdag
Anländer NY och checkar in på hotell Desmund Tutu Center i Meat Packing District med utsikt över The Highline. Centralt läge men gångavstånd till det mesta av intresse.....Det är varmt och soligt och vi ger oss med än ut på stan för att påbörja våra utforskningar. Första kvällens middag intas på DGBG som är en av NY toppkockar Daniel Bouluds "enklare" restauranger (han har även en trestjärnig krog - Daniel ) På DGBG fokuserar man mycket på bland annat hemgjorda korvar och mycket chark generellt. Gott, cool miljö och perfekt ställa att börja på när man är lite lagom mosig efter en lång flygresa.


Fredag
Börjar dagen med en härlig frukost och bra start på dagen, på Cook shop, pocherade ägg med spenat på ett grillat surdegsbröd. Fortsätter men promenader på Manhattan ner mot Tribeca och Brooklyn Bridge. Lunch intas på taket i solen på Birreria, en annan NY kändis inom kockvärlden Mario Batalis restaurang på taket till den fantastiska saluhallen Eataly. Olika öl i mängder och en fantastisk kycklingrätt förgyllde vår lunch.
 Middagen intogs på fantastiska Spotted Pig i West Village.....kan inte beskrivas med ord...men denna härliga gastro pub har en stjärna i mytomspunna Guide Michelin. Andra gången jag var där och det var med all säkerhet inte den sista.

Lördag
Frukosten blev på en hederlig amerikansk Diner i närheten av vårt hotell...gott, oväntat fräscht och mycket mat. Efter lite shopping blev det sedan lunch på härliga The Dutch i Soho där en fantastiskt kalkonsmörgås togs in tillsammans med ett gott vitt vin. Efter lunch begav vi oss över floden till Brooklyn och Willamsburg där matmarknaden Smorgasburg huserar. Ett otroligt ställe där små matidkare samlas för att servera mat till nyfikna och hungriga besökare. Tog oss sedan till Wythe Hotel, en vansinnigt coolt design hotel, för en drink på deras Roof Top bar. Grymt är bara förnamnet. Rakt över gatan till Wythe ligger Brooklyn Brewery. Här fick vi möjligheten att testa en rad olika öl...härlig stämning och gott.

Middagen intogs på vid första anblicken ett märkligt ställe, Fette Sau, även denna restaurang i Willamsburg Brooklyn. Här står verkligen maten i centrum. Dryck i glasburkar och mat direkt på en plåtbricka. Ack så gott och trots att vi köade i över en timme så var det värt varenda minut! Har fortfarande svårt att glömma detta ställe och vill definitivt tillbaka!
 
Söndag
Började dagen men ett efterlängtat återbesök på Gitane i Soho. Detta lilla fantastiska café i Soho som serverar världens godaste Avokadomacka med citron, Olivolja och Chiliflakes. Att något så enkelt kan vara så gott.....
 
Till lunch styrde vi vår kosa till Mission Chinese Food i utkanterna av China Town. Hade jag inte fått rekommendationer gällande denna restaurang hade jag vänt direkt vid första anblicken men hit går man för maten. Enkel, vällagat och intressant atmosfär kan nog sammanfatta detta besök som inte jag kommer att glömma i första taget. Folk köar utanför detta ställa i timmar för att få möjligheten att lägga beslag på ett av de åtta borden längst in i lokalen (förbi kök, förråd och toaletter). Dela och testa olika rätter - det är smaker som jag tidigare bara vågat drömma om.
 
Middag blev det på Buddakan i Meat Packing District. En välkänd asiat! Mycket hög kvalité på maten men inga överraskningar. Du får vad du betalar för helt enkelt! Gott och snyggt!
 
Måndag
Favorit i repris på Cook shop till frukost. Besök på bl a Whole Foods, Dean and De Luca Härlig matinspiration.....i fantastiska butiker. Lunch blev på systerkrogen till Spotted Pig som ligger i übercoola Ace Hotel, -  The Breslin restaurang. Gott, coolt och wow!!

 
Övrigt att nämna från en otrolig vistelse:
Glöm inte att ta en drink på Standard Hotel MPD uppe på taket i Roof Top Baren. Grym utsikt över Manhattan, Hudson river och New Jersey.
Besök baren Rusty Knot i West Village för annorlunda drinkar....
Mini mini gällande mycket...framför allt bakverk.... Toktuffa Mini Cup Cakes från Baked By Melissa
Popcorn i olika överdrag, t ex choklad finns överallt
Ta en sväng på Chelsea Market....mat mat mat var man än vänder sig..... Coolt!
 
Buddkan restaurant



Eatly
The Breslin
Soy Smoked Tea at Mission Chinese Food
Mission Chinese Food
Baked By Melissa

 

Roof Top Bar The Standard
Chelsea Market
 
Birrerian på taket till Eataly


Cafe Gitane


Buddakan


DBGB
Brooklyn Brewery



The Dutch restaturant


Lunch på Birrerian


Utsikt från Wythe Hotel roof top bar


Spotted Pig







1 kommentar:

  1. Det låter helt underbart, hoppas kunna göra en sådan här resa någon gång. Tack för inspirationen :))

    SvaraRadera